Da vi skulle planlægge programmet for 2020 i klub k, tog vi udgangspunkt i en undersøgelse, hvor vi blandt andet spurgte kommunikations- og marketingprofesionelle om, hvad de havde af ønsker til indhold et kommende netværksformat.
Et af de højestrangerende emner var sociale medier. Herunder virksomhedens brug af Facebook. Det kunne vi nok have sagt os selv, da Facebook er blevet en fast del af enhver virksomheds kommunikationskanaler. Som i “So ein Ding müssen wir auch haben”.
Men der er langt mellem de virksomheder, der lykkes så godt med foretagendet, at det kan ses på bundlinjen. Det vil vi i klub k gerne være med til at ændre.

Er du overhovedet social?
Det er jo sådan med sociale medier, at de er….(trommehvirvel)….ja, sociale. Og nu ved jeg ikke, hvor mange fester du har været til, hvor din sidemakker kun snakker om sig selv? “Vi har udvidet vores lager”. “Nu kan du få den i grøn”. “Se den nye model XP 1000 her”. Temmelig uinteressant, ikke?
Men scroller du igennem dit feed på både Facebook og LinkedIn, vil du se, at langt det meste indhold er afsenderorienteret. Nogen, der gerne vil fortælle dig om.sig.selv. Og hvis du lægger mærke til det, er det sjældent de opslag, der får mange likes. Det skulle da lige være ham direktøren, man gerne vil huskes af, der har fået nyt job. Så du klapper af hans bedrifter, og det er da også meget hyggeligt. Men hvilken værdi skaber det ellers for det, du gerne vil huskes for?
Gør det rigtigt
Som så meget andet, der rører sig på kommunikationsfronten lige nu, skal der mere til for at få det engagement i målgruppen, virksomhederne ønsker sig. En metode er at etablere et fælles interessefællesskab, også kaldet community building.
Det kan være en vanskelig øvelse, fordi virksomhederne skal undersøge, hvilke temaer de kan vække folks interesse omkring, som lægger sig op af virksomhedens produkter eller ydelser. Sælger I kaffe, er det oplagt at skabe en vidensplatform med artikler om den gode ristning, de nye sorter eller de ændrede arbejdsvilkår på plantagerne.
Men hvad så, hvis man sælger tandhjul? Eller kursuspladser? Eller fintech?
Den største fejl, virksomheder begår, er at forsøge at lave et fællesskab omkring deres PRODUKT. (For det er der kun jer selv, der går op i). Fokus er forkert og skal i stedet lægges på ÅRSAGEN til, at folk køber dit produkt eller ydelse.
Tænk ikke: Hvordan kan jeg samle mennesker om mit produkt?
Tænk i stedet: Hvordan kan jeg samle de mennesker, der køber mit produkt? Hvad har alle mine kunder til fælles? Hvad kan samle dem i ét digitalt rum, som gør, at jeg kan sælge mine produkter, uden at det handler om produkterne selv?
Ostehøvlen
Et efterhånden legendarisk eksempel er en virksomhed, der sælger ostehøvle, og som gerne vil have en gruppe på Facebook med en masse fans. Men dine kunder er ikke fans af ostehøvle. De er fans af ost. Så du skal ikke lave en gruppe, hvor du glad viser dine produkter og udspecificerer alle teknikaliteterne ved dem – du skal selvfølgelig lave en osteklub for osteelskere i hele landet i stedet for .
Eksemplet er Trine Ravnkildes. Hun er community strateg og en af de seje oplægsholdere, du kan møde i klub k i 2020. Oplægget bliver jordnært og krydret med en masse sjove og øjenåbnende øvelser, og Trine ser det som sin fornemste opgave, at alle deltagere får noget konkret inspiration med hjem, lige til at implementere.
Vil du med?